CAFU: Pinhole & Pop-up Doka weekend bij Museum Oud Amelisweerd

Maak een pinhole­foto of fotogram en ontdek de basisprincipes van analoge fotografie!

Binnenkort is het weer zover, we mogen onze pop-up doka weer optuigen bij Museum Oud Amelisweerd! Je kunt niet alleen foto’s maken met onze zelfgemaakte pinhole camera’s, maar deze ook gelijk afdrukken in de pop-up doka (donkere kamer). Dit gaat onder begeleiding van Tom en Nico: de leermeesters en doka beheerders van CAFU – Centrum Analoge Fotografie Utrecht.

Ga op zaterdag 17 of zondag 18 september (of allebei) op pad met een pinhole-camera. Ontdek de basisprincipes van analoge fotografie en experimenteer! Heb je al ervaring met deze manier van fotograferen? Daag jezelf dan eens uit met een andere camera of het maken van een fotogram en deel je ervaringen met andere deelnemers.

De pinhole camera is het simpelste en meest fundamentele fototoestel. In plaats van een lens heeft de camera aan de voorzijde een klein gaatje, waar doorheen het licht de film kan bereiken. Een fotogram is een afdruk van een voorwerp dat in de donkere kamer direct op lichtgevoelig materiaal is gelegd en vervolgens belicht.

Peter Kooij is één van de deelnemers van de vorige editie in april. Hij is al een ervaren pinhole fotograaf. “Voor mij was het vooral leuk om ervaringen en ideeën uit te wisselen met andere pinhole-fotografen en een beetje te experimenteren met de CAFU-camera’s. Voor anderen was het een eerste kennismaking met analoge fotografie, het blijft fascinerend hoe in de doka een schijnbaar wit papier verandert in een zwart-wit foto.”

De foto’s die je die dag maakt kun je direct afdrukken in de pop-up doka. Tom en Nico leggen je de basis van analoge fotografie en de verschillende technieken uit. Je neemt je ervaring dus letterlijk mee naar huis!

Tijdens dit weekend kun je in MOA ook een bezoekje brengen aan de mooie tentoonstelling ‘Stil Leven’ van Stephan Vanfleteren.

Kortom, je bent welkom op:
17 & 18 september 10.00 – 17.00 uur

Locatie
MOA – Museum Oud Amelisweerd
Ingang naast de Veldkeuken, de doka is op de 1e verdieping

Laat weten dat je er bent via het evenement op onze Facebook pagina!