Over CAFU

De werkplaats voor analoge fotografie in Utrecht

In de doka kun je je eigen foto’s afdrukken en fotorolletjes ontwikkelen. Maak unieke beelden met je eigen handen en leer zo het spel van het licht kennen. Dit kan onder begeleiding of op eigen houtje. Met onze workshops en bijeenkomsten kun je kennismaken met de verschillende vormen van fotografie en je portfolio (verder) ontwikkelen.

CAFU is ontstaan uit passie voor fotografie en om het plezier en de kennis van analoge fotografie te behouden. We zijn een ontmoetingsplaats voor uitwisseling van kennis, ervaring, inspiratie en experiment. We geven graag vorm aan nieuwe initiatieven en bieden de ruimte voor ontwikkeling!

De doka van CAFU is begonnen achter in de Kloksteeg, Utrecht. Inmiddels zijn we gevestigd in de Havenloods aan de Nijverheidsweg op een oud industrieterrein vlak bij het centrum van Utrecht. Er is niet altijd iemand aanwezig, dus maak een afspraak en kijk voor meer informatie op onze website.

Visie
In het snelle digitale tijdperk verdwijnt de aandacht voor het ambacht steeds meer naar de achtergrond. Met het opheffen van de laatste openbare doka zal een stuk cultureel erfgoed verdwijnen. De fotografie, het vastleggen van momenten en emoties, heeft hier zijn basis. Spelen met licht en donker, op zoek naar de zwart-wit nuance. De algemene visie op de markt van de fotografie is dat de digitale fotografie de overhand heeft en de analoge fotografie een steeds kleiner wordende niche is geworden. Voor de journalistieke fotografie is een praktische en snelle aanpak fundamenteel, de analoge techniek is voor deze discipline niet meer relevant. Wel bestaat de analoge werkwijze voort in de beeldende kunst en amateurfotografie. Voor sommige fotografen gaat het puur om het beeld en de context, en voor anderen is de presentatie belangrijker. Publiceer je het in een online magazine of ingelijst aan de muur? De functie is bepalend voor de werkmethode. Ook zijn er de laatste jaren nieuwe trends ontstaan zoals de lomografie, waarbij er gebruik gemaakt wordt van eenvoudige, vaak plastic fototoestellen en al dan niet verlopen fotorolletjes voor creatieve foto’s en toevallige (on)gelukjes.

Missie
Met dit unieke centrum, waarbinnen ook het sociale aspect van groot belang is, kan Utrecht zich positief onderscheiden. Er worden in samenwerking met andere culturele instellingen exposities en andere activiteiten georganiseerd. Met een educatief programma bedient het CAFU verschillende doelgroepen voor kennisoverdracht en creëren we een ontmoetingsplaats voor inspiratie, uitwisseling van kennis en van experiment.

Wie?
Het bestuur bestaat uit enthousiaste leden met verschillende achtergronden en ervaring. Op dit moment bestaat het bestuur uit:

  • Vincent Hoen: Voorzitter
  • Willem-Jan van Lipzig: Penningmeester
  • Rosa Kolkman: Secretaris

Doka-beheerders:

  • Nico Molenaar ( chef doka )
  • Tom Kooijman
  • Rosa Kolkman