Workshop Creatief Analoog

Alweer een tijdje terug, op woensdag 2 juli 2014, hield het CAFU een workshop ‘Creatief analoog’ met Bram Bijlhout. Bram werd een paar jaar geleden gegrepen door het Lomo-virus en heeft sindsdien tientallen oude en nieuwe camera’s en honderden rolletjes gebruikt voor creatieve foto’s. In deze workshop liet hij de deelnemers zien hoe je een gewone 120-film op een 620-spoeltje kunt overspoelen in een wisselzak. Daarmee kun je oude camera’s voor het 620-formaat, die je vaak voor een paar euro kunt kopen omdat er toch geen film meer voor is, weer in gebruik nemen.

Ook liet hij zien hoe je een gewoon kleinbeeld fotorolletje in een camera voor het 120-formaat zoals de Agfa Clack kunt gebruiken, zodat je panorama-foto’s kunt maken waarbij je ook de sprockets belicht. Vervolgens gingen we zelf een redscale-fotorolletje maken door een 400 iso-kleurenrolletje omgekeerd in een oud fotorolletje te spoelen (wederom in de wisselzak natuurlijk!). Door foto’s te maken door de achterkant van de film krijgen je foto’s een rood/oranje/bruine uitstraling, afhankelijk van de belichting.

Bram liet hierbij ook foto’s zien die hij met deze verschillende technieken heeft gemaakt, en dat leverde heel wat inspiratie op! Afsluitend bespraken we onze eigen ervaringen, onder andere met het cross-processen van verschillende merken dia-film, en het gebruiken van oude instant-camera’s. Het was een leerzame en gezellige avond bij fotowinkel de Zavel, en deze CAFU workshop komt vast nog wel eens op de agenda!